CIASTO CZEKOLADOWE

Krzysztof
Ciasta
01.02.2015 10:55
CIASTO CZEKOLADOWE

😉 Składniki: Biszkopt: - 4 jaja - 100 g mąki pszennej - 100 g mąki kukurydzianej - 2 łyżki kakao - 150 g cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka octu Mus czekoladowy: - 3 jajka - 100 g cukru - 200g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao - 50 g oleju kokosowego - 200 ml śmietany 30% - 1,5 łyżki żelatyny Polewa: - 2 łyżki masła - 3 łyżki wody - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru Nie mogłam się oprzeć, żeby kokosu nie połączyć z czekoladą, przez co moja dieta zeszła na dalszy plan i powstał przepis na biszkopt z obłędnym musem czekoladowo-kokosowym i, żeby zachować marne pozory diety, waflami ryżowymi Żółtka, śmietanę, połowę cukru, czekoladę podzieloną na kostki i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, mieszając od czasu do czas przez kilka minut. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z wysuszonego miąższu kokosa (kopry) poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Zresztą, jak się dowiedziałam przeglądając internet, olej kokosowy ma wiele różnych zastosowań, od kulinarnych po kosmetyczne (tych drugich jeszcze nie testowałam). Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. O oleju kokosowym: Palma kokosowa nazywana jest drzewem życia i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). Ponadto: - 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. W temperaturze pokojowej przypomina raczej smalec niż olej, dlatego idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Dzięki uprzejmości firmy Ol’Vita miałam okazję przetestować olej kokosowy tłoczony na zimno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.e-przepisykulinarne.pl/2015/01/pyszne-ciasto-czekoladowe-i-kilka-slow-o-oleju-kokosowym/