Przepis
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka pomarańczowa
- 5 bananów
- 1 żółtko
- 15 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
2. Wsypać cukier puder i wszystko zmiksować.
3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i delikatnie wymieszać.
4. Wlać do średniej wielkosci tortownicy i piec przez 25 min w temperaturze 180 stopni.
5. Wystudzić biszkopt.
Nadzienie:
1.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić.
2. 4 banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Żółtko utrzeć z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i połączyć z tężejącymi galaretkami i bananami.
4. Masę bananową rozłożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki.
5. Gdy stężeje, udekorować plastrami banana.
6. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i tężejącą wlać na ciasto.