Brokuły w cieście francuskim

Paweł
Przekąski
29.01.2015 19:07
Brokuły w cieście francuskim

Przepis

Składniki :

ciasto francuskie

250 g brokułu

5 pomidorków koktajlowych

4-5 dużych plastrów salami

ser pleśniowy ( u mnie Lazur)

Przygotowanie :

Z brokułu wycinam kilkanaście ładnych różyczek, wrzucam je do wrzątku i gotuję ok 4 minut. Cedzę i przelewam zimną wodą je w cedzaku. Ciasto francuskie dzielę na kwadraty wielkości ok 8x8 cm.

Na każdy kwadrat kładę po kawałku salami, sera pleśniowego, brokułu i po 2 plasterki pomidorka koktajlowego. Zapiekam ok 10 minut w 180oC. Po upieczeniu posypuję pieprzem (aby nie powiedzieć "pieprzę"(: ) Do podawanych na zimno idealnie pasuje sos czosnkowy.