Przepis
5 jaj
200 gramów cukru (dałam 175)
1 opakowanie cukru waniliowego (dałam 1,5 łyżki cukru z wanilią)
1 kostka masła lub margaryny (dałam 200 gramów stopionego, schłodzonego masła)
180 gramów mąki pszennej tortowej
140 gramów mąki ziemniaczanej
20 gramów kakao
0,5 opakowania proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki)
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorąca wodą na sztywną masę.Wmieszać ( oczywiście zmiksowałam) przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i schłodzone roztopione masło.2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej. Pozostałą połączyć z kakao. Nałożyć na środek jasnej masy.
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po jakichś 20 minutach zobaczycie jak ciemne ciasto super się zapadnie w jasnym, ekstra ! :))