Ciasto czekoladowe bez mąki

Krzysztof
Ciasta
14.03.2014 8:00
Ciasto czekoladowe bez mąki

Przepis

200 g ciemnej czekolady

200 g masła, pokrojonego w kostki

4 duże jajka, o temp. pokojowej, oddzielone żółtka od białek

100 g drobnego cukru

50 g jasnego cukru muscovado

100 g mielonych migdałów

cukier puder do posypania

Piekarnik nastawimy na temperaturę 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.

Łamiemy czekoladę, umieszczamy ją w żaroodpornej misce (lub w rondelku), dodajemy masło i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy na bok.

Żółtka z cukrem ubijamy do białości. Delikatnie mieszamy z rozpuszczoną miksturą czekoladową i mielonymi migdałami.

Ubijamy białka na sztywno. Używając dużej metalowej łyżki, bardzo delikatnie mieszamy białka z czekoladową miksturą.

Ciasto umieszczamy w tortownicy i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i umieszczamy na kratce. Pozostawiamy przez 15 minut po czym bardzo delikatnie wyjmujemy ciasto z tortownicy. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe lub wystudzone do temperatury pokojowej.