Przepis
Domowy keks
Składniki
17 dag margaryny
15 dag cukru
4 jaja
30 dag mąki
50 ml rumu lub koniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśniej śmietany
10 dag rodzynek
25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),
Etapy przygotowania
Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym.
Źródło:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/swiateczny_keks_z_bakaliami