Pyszny domowy keks

Ewelina
Ciasta
04.12.2013 10:17
Pyszny domowy keks

Przepis

Domowy keks

Składniki

17 dag margaryny

15 dag cukru

4 jaja

30 dag mąki

50 ml rumu lub koniaku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśniej śmietany

10 dag rodzynek

25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),

Etapy przygotowania

Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym.

Źródło:

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/swiateczny_keks_z_bakaliami