Przepis
biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
poncz:
sok z 1/3 cytryny
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
3 kopiaste łyżki kakao
6 kopiastych łyżek cukru
2 żółtka
250 gramów masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( 2 zwykłe i 1 z górką)
masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
1 i 1/4 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
3 kopiaste łyżki cukru pudru
dodatkowo:
16 sztuk herbatników typu petitki
cukier puder do posypania
Jaja zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, piec w nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Biszkopt schłodzić, nasączyć ponczem.
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem. Kakao, żółtka i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem. Ugotować gęsty budyń. Jeszcze ciepły wyłożyć na biszkopt, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę wymieszać z wodą, schłodzić (ma być jednak wciąż płynna).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i aromat waniliowy, krótko zmiksować.
Żelatynę zahartować dwiema łyżkami bitej śmietany, dodać do całości, szybko wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać herbatniki, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.