Przepis
keks jabłkowo - orzechowy
Szybkie, bardzo wilgotne ciasto, właściwie to są jabłka i bakalie z lekką ilością ciasta :)))). Pyszne ! Bardzo polecam :)
4 duże jabłka
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru ( świetny będzie również brązowy)
150 gramów orzechów włoskich średnio drobno posiekanych
0,5 szklanki rodzynek
4 jaja
ewentualnie 1/4 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś lubi)
Jabłka obrać i pokroić w 1 cm kosteczkę.
Wrzucić do dużej miski, dosypać orzechy (pokrojone) i rodzynki, wsypać połowę cukru, ewentualnie cynamon, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Jaja ubić na pianę w resztą cukru, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystko na najwyższych obrotach. Masę przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie, ale dobrze wymieszać.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, lekko ugniatając masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 55 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia ciasto zaczyna nam się przypiekać od góry, przykryjmy je wtedy z góry płatem folii aluminiowej i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.
Kroimy po całkowitym ostudzeniu.
Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.