Przepis
Składniki:
2 opakowanie biszkoptów ( po 120 g )
400 g waniliowego serka homogenizowanego
50 g cappuccino waniliowe
120 g masła w temperaturze pokojowej
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 płaskie łyżki żelatyny
2 żółtka
1 jajko
250 ml śmietanki 30%
200 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody - odstawić do napęcznienia.
Żółtka, jajko i cukier umieścić w niedużym garnku lub wysokiej misce. Do nieco większego garnka wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie.
Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać.
Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie w gorącej wodzie.
Do masy waniliowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.
1/3 część biszkoptów zanurzyć w kawie.
W okrągłej ( średnica 26-28 cm ) lub niedużej prostokątnej tortownicy ułożyć namoczone w cappuccino biszkopty. Wylać połowę masy waniliowej. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, wylać resztę masy waniliowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe biszkopty, namoczone w kawie.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce, do stężenia.
W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki wsypać drobno pokrojoną czekoladę - rozpuścić. Czekoladę wylać na ciasto.