Torcik waniliowy z malinami

Krzysztof
Ciasta
17.11.2014 8:02
Torcik waniliowy z malinami

Przepis

Składniki:

ciasto

2 jajka

70 g cukru

1 łyżka miodu

60 g masła

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

160 g mąki

krem

3 jajka

200 g cukru trzcinowego

500 ml mleka

60 g mąki kukurydzianej

150 g masła

cukier wanilinowy

parę kropli esencji waniliowej

malinowy kisiel

400 g malin

100 g cukru

3 łyżeczki żelatyny w proszku

30 ml wody gorącej

Przygotowanie:

ciasto

Rozgrzewamy piekarnik na 200 C.

Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, lekko ostudzamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 30 x 40 cm, wyrównujemy i pieczemy przez 4-7 minut. Ostudzamy i kroimy na 3 równe części.

krem

W garnuszku ubijamy jajka, dodajemy esencję waniliową, cukier i jeden kubek mleka - gotujemy. Mąkę rozpuszczamy w pozostałym mleku i dodajemy do gotującej się mieszanki, cały czas mieszając. Jak krem zgęstnieje ściągamy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło - mieszamy, aż masa połączy się w idealny krem. Odstawiamy do ostygnięcia.

galaretka malinowa

W garnuszku gotujemy maliny z cukrem ok 15 minut, aż do momentu konsystencji musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami, czekamy aż galaretka zgęstnieje.

Na każdy placek układamy galaretkę i czekamy aż stężeje. Następnie krem dzielimy na dwie części i układamy na placek, przykrywamy plackiem z galaretką, nakładamy druga część krem i układamy placek z galaretką.

Torcik wstawiamy do lodówki na ok 2h.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną