Bananowiec z czekolada i orzechami

Ewelina
Ciasta
26.01.2014 21:03
Bananowiec z czekolada i orzechami

Przepis

Składniki:

- 2 dojrzałe banany

- 180 g masła

- 100 g brązowego cukru*

- 270 g płatków owsianych

- 3 łyżeczki syropu klonowego (zastąpiłam miodem)

- 50 g rodzynek

- 50 g orzechów włoskich

polewa:

- 150 g gorzkiej czekolady

- 1/4 szklanki śmietany kremówki

Masło rozpuścić z cukrem i syropem klonowym. Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem.

Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni, wymieszać z płatkami owsianymi i rodzynkami. Razem z bananami dodać do mieszaniny masła, cukru i syropu. Wymieszać dokładnie łyżką.

Blachę o wymiarach 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej bananowo-owsiankową masę, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 30 minut. Zostawić na blasze do ostygnięcia.

Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną stopić w gorącej kąpieli wodnej. Polać ciasto i zostawić do zastygnięcia.