Zupa grzybowa na wędzonce

Ewelina
Zupy
16.01.2015 9:00
Zupa grzybowa na wędzonce

Przepis

Składniki

-dobrej jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd

-cebula

-4 ząbki czosnku

100 g suszonych grzybów a nawet i więcej

-śmietana

-sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggi

Wsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała z nich ten zapach dymu, trochę tłuszczyku. Robimy wywar.

Dzień wcześniej moczymy grzyby i gotujemy na drugi dzień do miękkości.

Do gotującego się wywaru dodajemy grzyby, zabielamy śmietaną.Przyprawiamy jak lubimy !

Zupa gotowa !