Przepis
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy ocet, po 1 żółtku. Pod koniec budyń, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki (ja posmarowałam ją margaryną i posypałam mąką), piec w 180 stopniach około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
6 sztuk michałków (ja miałam w białej czekoladzie)
biszkopty nadziewane marmolada i kremem
czekolada do roztopienia na polewę
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do ubitej stopniowo serek mascarpone, na końcu rozkruszone michałki. Na pierwsze ciasto wykładamy połowę masy, na nią układamy biszkopty, na biszkopty drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. U mnie na wierzchu polewa z roztopionej czekolady :)