Przepis
Stadniki:
150 g roszponki
1 duże jabłko
50 g sera gorgonzola
10 rzodkiewek
20 g prażonych pestek dyni
pulpeciki
200 g mięsa mielonego wołowego
1 czerwona cebula
10 g suszonych pomidorów
1 jajko
4 łyżeczki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy
0,5 łyżeczki chilli
sól i pieprz do smaku
sos
2 łyżeczki płynnego miodu
1 płaska łyżeczka curry
1 łyżeczka soku z pomarańczy
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić. Uformować pulpeciki i smażyć z każdej strony, aż się zarumienią. Ja smażę na patelni beztłuszczowo jednak możecie smażyć na niewielkiej ilości oleju.
Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę.