Sałatka z roszponką i pulpecikami

Niezły
Fit
16.01.2015 7:00
Sałatka z roszponką i pulpecikami

Przepis

Stadniki:

150 g roszponki

1 duże jabłko

50 g sera gorgonzola

10 rzodkiewek

20 g prażonych pestek dyni

pulpeciki

200 g mięsa mielonego wołowego

1 czerwona cebula

10 g suszonych pomidorów

1 jajko

4 łyżeczki bułki tartej

1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy

0,5 łyżeczki chilli

sól i pieprz do smaku

sos

2 łyżeczki płynnego miodu

1 płaska łyżeczka curry

1 łyżeczka soku z pomarańczy

2 łyżeczki musztardy dijon

2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić. Uformować pulpeciki i smażyć z każdej strony, aż się zarumienią. Ja smażę na patelni beztłuszczowo jednak możecie smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę.