Przepis
Ciasto:
250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)
3 łyżki cukru pudru
120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
30-50 ml zimnej wody
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
6 jabłek (najlepiej słodko-winnych)
4 łyżki cukru trzcinowego
1-2 płaskie łyżeczki cynamonu
garść suszonej żurawiny
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Równomiernie rozłożyć je na schłodzonym cieście, zostawiając 3 cm brzeg, który następnie zawinąć do środka. Posypać żurawiną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.
Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy posmarować nim spód ciasta, a następnie wyłożyć na niego cząstki jabłek.