Przepis
Składniki:
600g grzybów (świezych bądź mrożonych: u nas podgrzybki, tylko kapelusze)
2 białe cebule
3 łyżki masła
1,5l bulionu drobiowo-wołowego
2 marchewki
3-4 małe liście laurowe
1 łyżka miodu
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren ziela angielskiego
rozmaryn
2-3 łyżki octu winnego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki cukru
natka pietruszki
Dodatkowo:
łazanki bądź każdy inny makaron
Wykonanie:
Grzyby:
jeśli świeże: oczyszczamy nożem z zabrudzeń,myjemy i osuszamy. My wykorzystujemy jedynie kapelusze, nóżki suszymy.
jeśli mrożone: odmrażamy je na sicie i odsączamy z nadmiaru wody.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno skrojoną cebulę oraz miód. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy na małym gniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna. Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki, zalewamy bulionem, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz oraz gałązkę świeżego rozmarynu bądź łyżeczkę suszonego. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz octem winnym. Serwujemy z łazankami i natką pietruszki.