Przepis
Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka oleju
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem.
Masa serowa:
1 kg sera białego
12 dag masła lub margaryny
skórka otarta z całej cytryny
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3 - 4 jabłka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
cukier waniliowy
25 dag cukru kryształu
5 jaj
3 łyżki kaszy manny
1. Masło rozpuszczany, dodajemy cukier i mieszamy, cukier rozpuści się częściowo, odstawiamy do przestudzenia.
2. Wszystkie składniki oprócz jabłek umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy wystudzony tłuszcz z cukrem, łączymy dokładnie z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania. Ewentualnie można pozostać przy tradycyjnym mieleniu sera w maszynce, ale z blenderem jest szybciej i wygodniej.
3. Do masy serowej ocieramy skórkę z całej cytryny, następnie wciskamy sok z połowy cytrusa, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 120 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.