Sernik orzechowy Biały Michałek

Ania -
Przepisy
06.04.2015 11:03
Sernik orzechowy Biały Michałek

Składniki

SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm)

Spód:

1 op. ciastek zbożowych - u mnie Sasanki

100 g orzechów ziemnych niesolonych

100 g masła

Ser:

1 kg twarogu sernikowego (u mnie w wiaderku firmy President)

250 g mascarpone

150 g Białych Michałków

3/4 szkl mleka w proszku

200 ml śmietanki 30%

100 g białej czekolady

100 g orzechów ziemnych niesolonych

1 szkl cukru pudru

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

4 duże jajka

Wierzch:

70 ml śmietanki 30 %

100 g białej czekolady

150 g Białych Michałków

orzechy ziemne niesolone

Przepis

1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić go masą z ciastek. Włożyć do lodówki.

2. Białe Michałki posiekać lub rozkruszyć w palcach. W rondelku o grubym dnie podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić.

3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta).

4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy - cały czas miksując do czasu połączenia się wszystkich składników.

5. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na spód piekarnika położyć blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą*. Masę serową przełożyć do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika (u mnie na 2 półkę od dołu), po 15 min zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec sernik przez kolejne 105 minut (czyli w sumie 2 godziny).

*blachy z sernikiem nie należy wkładać w formę z wodą, po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony i później nie opadnie).

6. Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. Następnie sernik wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

7. Wierzch: śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Białe Michałki pokroić w cienkie plasterki. Sernik wyjąć z lodówki, polać polewą, ozdobić orzechami i pokrojonymi Michałkami. Wstawić do lodówki.

Najlepiej smakuje po 2 dniach spędzonych w lodówce :)