Składniki
470 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)
40 gramów drożdży
100 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru do rozczynu
60 gramów stopionego, schłodzonego masła
2 jaja + 150 gramów serka mascarpone
kruszonka:
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
dodatkowo:
1 roztrzepane jajo do posmarowania drożdżówki
mak i sezam do posypania środka
Przepis
Serek mascarpone wyjąć z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem, by się ogrzał.
W mleku rozprowadzić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałymi cukrami, dodać jaja, serek, rozczyn, tłuszcz i zagnieść elastyczne ciasto. Wsadzić je do omączonej miski i odstawić do podwojenia objętości.
Składniki kruszonki zagnieść ze sobą, wsadzić do lodówki.
Następnie krótko zagnieść, przenieść na papier do pieczenia, wywałkować około o średnicy około 30 cm.
Na środku odcisnąć szklanką koło (uważać, by nie przeciąć spodu).
Potem naciąć koło na 8 części.
Każdą z części skręcić w spiralkę jeden lub dwukrotnie.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajem.
Następnie środek drożdżówki posypać makiem i sezamem, poskręcane części boczne posypać kruszonką. Delikatnie wraz z papierem przenieść na blachę piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia ciasta, u mnie około 27 minut.