drożdżówka z mascarpone

Ewa
Ciasta
08.04.2015 10:46
drożdżówka z mascarpone

Składniki

470 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)

40 gramów drożdży

100 ml ciepłego mleka

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru do rozczynu

60 gramów stopionego, schłodzonego masła

2 jaja + 150 gramów serka mascarpone

kruszonka:

2 łyżki miękkiego masła

3 łyżki cukru

2 kopiaste łyżki mąki pszennej

dodatkowo:

1 roztrzepane jajo do posmarowania drożdżówki

mak i sezam do posypania środka

Przepis

Serek mascarpone wyjąć z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem, by się ogrzał.

W mleku rozprowadzić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".

Mąkę przesiać z pozostałymi cukrami, dodać jaja, serek, rozczyn, tłuszcz i zagnieść elastyczne ciasto. Wsadzić je do omączonej miski i odstawić do podwojenia objętości.

Składniki kruszonki zagnieść ze sobą, wsadzić do lodówki.

Następnie krótko zagnieść, przenieść na papier do pieczenia, wywałkować około o średnicy około 30 cm.

Na środku odcisnąć szklanką koło (uważać, by nie przeciąć spodu).

Potem naciąć koło na 8 części.

Każdą z części skręcić w spiralkę jeden lub dwukrotnie.

Ciasto posmarować roztrzepanym jajem.

Następnie środek drożdżówki posypać makiem i sezamem, poskręcane części boczne posypać kruszonką. Delikatnie wraz z papierem przenieść na blachę piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia ciasta, u mnie około 27 minut.