Przepis
Składniki:
1 tabliczka czekolady deserowej
1/2 l. mleka
2 kopiaste łyżki rodzynek sułtanek- można mniej
pół filiżanki suszonych moreli - można mniej
kopiasta łyżka cukru
żółtko
Przygotowanie:
Morele moczymy około 1 godziny w wodzie, a potem w tej wodzie gotujemy je do momentu , aż będą miękkie, ale nie rozgotowane
Rodzynki moczymy chwilę i odsączamy
W mleku zagotowujemy pokruszoną czekoladą, a żółtko ucieramy z cukrem na kogel -mogel
Po rozpuszczeniu czekolady w mleku zestawiamy je z ognia i dodajemy ostrożnie (cały czas mieszając) utarte żółtko, dobrze mieszamy do połączenia składników
Morele kroimy w paseczki i wraz z rodzynkami dodajemy do zupy i jeszcze raz całość zagotowujemy.
Zupa jest dość esencjonalna , a użyte morele, rodzynki oraz żółtko powodują jej zagęszczenie.
Gdy zupa przeznaczona jest dla dorosłych możemy dodać do niej pół kieliszka winiaku lub rumu :)
A podana z ryżem na sypko lub małymi biszkopcikami jeszcze ją uatrakcyjni, a wtedy dodajemy zdecydowanie mniej rodzynek i moreli.
Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" Ewy Aszkiewicz