Przepis
Składniki na ciasto:
- 260 gram mąki
- 150 gram margaryny
- 1 jajko
- łyżka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki cukru pudru
Składniki na masę:
- opakowanie serka mascarpone (250 gram)
- 250 gram śmietanki 30%
- pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo: jagody lub borówki, starta skórka cytryny
Z podanych składników ugnieść ciasto i włożyć na 10-15 min do zamrażalki lub 30 min do lodówki. Zmrożone ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Formę przykryć folią aluminiową i wysypać np. fasolę, żeby odciążyć ciasto w czasie pieczenia. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, lub zmiksować na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć do formy z ciastem. Na wierzch wyłożyć jagody/borówki. Posypać startą skórką cytryny i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!