Przepis
Składniki :
7 udek
5 łyżek miodu
świeży imbir około 4 cm- zetrzeć
płaska łyżeczka cynamonu
1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku
2 łyżki sosu sojowego
płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego mielonego
2 łyżki musztardy Dijon
4 ząbki czosnku
płaska łyżka soli i tyle samo słodkiej papryki
olej, woda
Przygotowanie:
W około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód
Do garnuszka wlać wodę z miodem, dodać około 1/4 szklanki oleju- rozmieszać
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
W misce ułożyć mięso i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą
Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 180 stopniach, piekłam około 2 godz.