Jabłecznik serowy

Krzysztof
Przepisy
15.11.2014 21:42
Jabłecznik serowy

Przepis

Ciasto:

· 500 gramów mąki

· 200 gramów masła

· 200 gramów serka homogenizowanego waniliowego

· 100 gramów cukru pudru

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ łyżeczki pasty z wanilii

· szczypta soli

Dodatkowo:

· 5 – 6 jabłek szarlotkowych (szara reneta, antonówka, kortland)

· cukier puder do oprószenia

Ciasto: mąkę wymieszać razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie dodać serek homogenizowany, miękkie masło i ekstrakt z wanilii. Całość dobrze wyrobić – ciasto łatwo się zagniata i bez problemu odchodzi od miski.

Jabłka obrać ze skórki i przekroić na połówki. Wydrążyć środek i nadać im ładny kształt.

Wykonanie: ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Pierwszy płat ciasta przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 35 x 27 cm. Następnie poukładać połówki jabłek – zaokrągloną częścią do góry i przykryć drugim płatem ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 – 45 minut – do zarumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.