Przepis
Ciasto:
· 500 gramów mąki
· 200 gramów masła
· 200 gramów serka homogenizowanego waniliowego
· 100 gramów cukru pudru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ łyżeczki pasty z wanilii
· szczypta soli
Dodatkowo:
· 5 – 6 jabłek szarlotkowych (szara reneta, antonówka, kortland)
· cukier puder do oprószenia
Ciasto: mąkę wymieszać razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie dodać serek homogenizowany, miękkie masło i ekstrakt z wanilii. Całość dobrze wyrobić – ciasto łatwo się zagniata i bez problemu odchodzi od miski.
Jabłka obrać ze skórki i przekroić na połówki. Wydrążyć środek i nadać im ładny kształt.
Wykonanie: ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Pierwszy płat ciasta przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 35 x 27 cm. Następnie poukładać połówki jabłek – zaokrągloną częścią do góry i przykryć drugim płatem ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 – 45 minut – do zarumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.