Przepis
3 szkl.maki
1 szkl.cukru
1 kostka masła lub margaryny
4 żółtka+1 całe jajko
1 cukier waniliowy
3 łyzeczki(płaskie)proszku do pieczenia
1 1/2kg jabłek
WYKONANIE
make,cukier,cukier waniliowy,proszek do pieczenia,wysypać na stolnice .Zrobić dołek wbic jajko i zołtka,dac,posiekac miekkie masło.Wszystko dokładnie przesiekac na stolnicy.Potem zlepic ciasto w jednolita calosc(nie wyrabiac!).
Podzielic na dwie czesci i wsadzic do lodowki(ja daje na pol godziny do zamrazalnika).W tym czasie obrac jabłka,zetrzec na sztkownicy do ogorkow,dodac 2 łyzeczki cynamonu do jabłek-wymieszac.
Na przygotowana blache,zetrzec na grubych oczkach 1 czesc ciasta.
Wsypac na to jabłka,wyrownac,i na warstwe jabłek zetrzec drugi kawałek ciasta.
Włozyc do piekarnika nagrzanego do 120 stopni,po ok 20 minutach zwiekszyc na 180 stopni i piec w takiej temp.do konca.Ciasto z wierzchu powinno byc lekko złotawe.
Na koncu posypac cukrem pudrem.