Pyszny jabłecznik

Krzysztof
Przepisy
02.03.2014 20:33
Pyszny jabłecznik

Przepis

3 szkl.maki

1 szkl.cukru

1 kostka masła lub margaryny

4 żółtka+1 całe jajko

1 cukier waniliowy

3 łyzeczki(płaskie)proszku do pieczenia

1 1/2kg jabłek

WYKONANIE

make,cukier,cukier waniliowy,proszek do pieczenia,wysypać na stolnice .Zrobić dołek wbic jajko i zołtka,dac,posiekac miekkie masło.Wszystko dokładnie przesiekac na stolnicy.Potem zlepic ciasto w jednolita calosc(nie wyrabiac!).

Podzielic na dwie czesci i wsadzic do lodowki(ja daje na pol godziny do zamrazalnika).W tym czasie obrac jabłka,zetrzec na sztkownicy do ogorkow,dodac 2 łyzeczki cynamonu do jabłek-wymieszac.

Na przygotowana blache,zetrzec na grubych oczkach 1 czesc ciasta.

Wsypac na to jabłka,wyrownac,i na warstwe jabłek zetrzec drugi kawałek ciasta.

Włozyc do piekarnika nagrzanego do 120 stopni,po ok 20 minutach zwiekszyc na 180 stopni i piec w takiej temp.do konca.Ciasto z wierzchu powinno byc lekko złotawe.

Na koncu posypac cukrem pudrem.