Czekoladowy sernik Oreo na ciasteczkowym spodzie

Ewelina
Ciasta
07.03.2017 15:41
Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki na spód:

  • 2 opakowania ciasteczek Oreo
  • 6 łyżeczek masła

 

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera białego na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
  • 50 gram wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • 200 g czekolady
  • 4 jajka (żółtka oddzielamy od białek)
  • 50 g rodzynek

 

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady
  • 50 ml śmietany 36%

Przepis

Ciasteczka kruszymy następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło. Całość wykładamy równo na spód naszej blachy.

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #1 Tak przygotowany spód ostawiamy do lodówki. W osobnej misce miksujemy ser, cukier biały oraz cukier trzcinowy. Gdy już wszystkie składniki połączą się ze sobą i utworzą puszystą masę dodajemy aromat wanilinowy, wiórka kokosowe oraz szczyptę soli. Całość ponownie miksujemy.

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #2

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #3

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #4W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i ostawiamy ją do schłodzenia. Do naszej masy serowej dodajemy 4 żółtka (miksujemy) ora roztopioną czekoladę. Całość ponownie miksujemy, następnie dodajemy ubite białka, rodzynki i delikatnie mieszamy.

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #5

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #6

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #7

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #8Masę serową wylewamy na nasz ciasteczkowy spód i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej śmietanę, delikatnie mieszamy i ostawiamy do ostudzenia. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto. Całość dekorujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #9

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #10

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #11

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #12

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #13

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #14

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #15

Zdjęcie Czekoladowy sernik  Oreo na ciasteczkowym spodzie #16