- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki na spód:
- 2 opakowania ciasteczek Oreo
- 6 łyżeczek masła
Składniki na sernik:
- 1 kg sera białego na sernik
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
- 50 gram wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 200 g czekolady
- 4 jajka (żółtka oddzielamy od białek)
- 50 g rodzynek
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady
- 50 ml śmietany 36%
Przepis
Ciasteczka kruszymy następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło. Całość wykładamy równo na spód naszej blachy.
Tak przygotowany spód ostawiamy do lodówki. W osobnej misce miksujemy ser, cukier biały oraz cukier trzcinowy. Gdy już wszystkie składniki połączą się ze sobą i utworzą puszystą masę dodajemy aromat wanilinowy, wiórka kokosowe oraz szczyptę soli. Całość ponownie miksujemy.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i ostawiamy ją do schłodzenia. Do naszej masy serowej dodajemy 4 żółtka (miksujemy) ora roztopioną czekoladę. Całość ponownie miksujemy, następnie dodajemy ubite białka, rodzynki i delikatnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na nasz ciasteczkowy spód i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej śmietanę, delikatnie mieszamy i ostawiamy do ostudzenia. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto. Całość dekorujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.