Sałatka z zielonego kalafiora

Ewelina
Sałatki
03.03.2015 8:29
Sałatka z zielonego kalafiora

Przepis

kładniki:

0,5 kg kalafiora

150 g fety

10 plasterków salami (męża ulubione z zielonym pieprzem)

4 jajka (ugotowane na twardo)

2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Sos:

2 czubate łyżki majonezu

4 czubate łyżki jogurtu naturalnego

1 czubata łyżka posiekanego koperku

1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Wszystkie składniki wymieszać

Kalafiora ugotować na krucho w osolonej wodzie i ostudzić. Podzielić na mniejsze różyczki i ułożyć na platerze lub dużym talerzu. Obok ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. Plasterki salami przekroić na pół, zwinąć w rulon i poukładać pomiędzy różyczkami kalafiora. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią sałatkę. Polać sosem i na koniec, najlepiej tuż przed podaniem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.