Przepis
kładniki:
0,5 kg kalafiora
150 g fety
10 plasterków salami (męża ulubione z zielonym pieprzem)
4 jajka (ugotowane na twardo)
2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Sos:
2 czubate łyżki majonezu
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka posiekanego koperku
1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Wszystkie składniki wymieszać
Kalafiora ugotować na krucho w osolonej wodzie i ostudzić. Podzielić na mniejsze różyczki i ułożyć na platerze lub dużym talerzu. Obok ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. Plasterki salami przekroić na pół, zwinąć w rulon i poukładać pomiędzy różyczkami kalafiora. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią sałatkę. Polać sosem i na koniec, najlepiej tuż przed podaniem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.