Mus czekoladowy

Małgorzata
Desery
27.11.2016 12:32
Mus czekoladowy

Składniki

  1. 200 g gorzkiej czekolady 65%
  2. 250 g śmietanki kremówki 36 %
  3. 4 jajka
  4. 70 g cukru pudru
  5. 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  6. szczypta soli
Dodatkowo
  1. 100 ml śmietanki 36%
  2. 2 łyżki cukru pudru

Przepis

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy. Śmietanę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Połowę piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy płynną czekoladę i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  2. Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Mus powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby mus zastygł. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdy pucharek.
Notes
  1. - mus można podać ze świeżymi owocami
  2. - do musu polecam użyć dobrej jakości czekoladę
  3. - mus jest bardzo sycący, dlatego proponuję podać niewielkie porcje