Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady 65%
- 250 g śmietanki kremówki 36 %
- 4 jajka
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Dodatkowo
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Przepis
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy. Śmietanę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Połowę piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy płynną czekoladę i mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Mus powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby mus zastygł. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdy pucharek.
Notes
- - mus można podać ze świeżymi owocami
- - do musu polecam użyć dobrej jakości czekoladę
- - mus jest bardzo sycący, dlatego proponuję podać niewielkie porcje