Domowa kostka rosołowa – Domestic stock cube

Beata
11.01.2015 13:25
Domowa kostka rosołowa – Domestic stock cube

Przepis

Składniki:

5 marchewek

pół selera

2 pietruszki

2 cebule

1 ząbek czosnku

3 pęczki pietruszki

1 pęczek lubczyku (opcjonalnie 1 łyżka suszonego)

1 łyżka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

kilka liści laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

2 łyżki kurkumy

20 g soli (w wielu przepisach jest więcej, ale ja z reguły solę mało, a jak jest potrzeba można dosolić na końcu)

3 udka z kurczaka

Warzywa siekamy w malakserze. Osobno cebulę, którą szklimy na patelni. Przyprawy mielimy, zioła siekamy. Kurczaka, warzywa, przyprawy i zioła zagotowujemy, a następnie trzymamy na małym ogniu 1-2 godziny co jakiś czas mieszając. Po godzinie wyjmujemy udka i obieramy z mięsa. Po dwóch godzinach odcedzamy nadmiar wywaru. Do warzyw dodajemy mięso i miksujemy w malakserze. Przekładamy do wyparzonych słoiczków lub mrozimy w kostkach (2 takie kostki odpowiadają jednej kostce sklepowej). Przechowujemy do 6 miesięcy w lodówce.