Przepis
Składniki:
5 marchewek
pół selera
2 pietruszki
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 pęczki pietruszki
1 pęczek lubczyku (opcjonalnie 1 łyżka suszonego)
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki kurkumy
20 g soli (w wielu przepisach jest więcej, ale ja z reguły solę mało, a jak jest potrzeba można dosolić na końcu)
3 udka z kurczaka
Warzywa siekamy w malakserze. Osobno cebulę, którą szklimy na patelni. Przyprawy mielimy, zioła siekamy. Kurczaka, warzywa, przyprawy i zioła zagotowujemy, a następnie trzymamy na małym ogniu 1-2 godziny co jakiś czas mieszając. Po godzinie wyjmujemy udka i obieramy z mięsa. Po dwóch godzinach odcedzamy nadmiar wywaru. Do warzyw dodajemy mięso i miksujemy w malakserze. Przekładamy do wyparzonych słoiczków lub mrozimy w kostkach (2 takie kostki odpowiadają jednej kostce sklepowej). Przechowujemy do 6 miesięcy w lodówce.