Kostki rosołowe to popularne dodatki do zupy. Nadają zupie głębszy smak i pozbawiają nas konieczności doprawiania rosołu każdą przyprawą po kolei.
Nie jest to jednak najzdrowszy dodatek do zupy. Zobacz, co zawierają poszczególne marki kostek rosołowych.
#Knorr – ok. 3 zł
Ta marka kostek rosołowych jest dobrze znana i lubiana. Niestety, zawierają one tłuszcze utwardzone. Tłuszcze te przyczyniają się do powstawania miażdżycy, są czynnikiem rozwoju nowotworów i cukrzycy.
#Winiary - ok. 3,5 zł
Kostki tej firmy są drugimi najpopularniejszymi na rynku dodatkami do zup. Kostki Winiary na najwyższych miejscach swojej listy mają sól, olej palmowy i polepszacze smaku, z tym glutaminian sodu. Substancja ta nie tylko jest szkodliwa, ale i uzależnia.
#Kucharek – 3,5 zł
Wprawdzie na pierwszym miejscu listy składników znajduje się sól, to nie ma w tym nic złego, ponieważ i tak posolilibyśmy nasz rosół. W Kucharku jednak znajdują się również maltodekstryny – cukry, pełniące rolę wypełniaczy. Organizm je w pełni metabolizuje, jednak po co dostarczać mu coś, czego nie potrzebuje?
Kostki rosołowe nie są trucizną, jednak nie należy ich spożywać zbyt często. Szczególnie ostrożnym trzeba być w przypadku spożywania kostek przez dzieci. Wybór poszczególnej marki zależy od dzieci, jednak najzdrowszą możliwością wydaje się Knorr lub Kucharek.