Domowe kostki rosołowe wcale nie są trudne w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko kilku warzyw i odpowiedniej kompozycji wspaniałych przypraw, aby móc zrezygnować ze stosowania chemicznych kostek ze sklepu. Poznaj ciekawy przepis na domowe kostki rosołowe.
Kostki rosołowe już na stałe weszły w nasz żywieniowy nawyk. Nic w tym dziwnego. Kostka rosołowa ze sklepu, dodana do potrawy (zup, sosów, warzyw, gulaszu) natychmiast urozmaica smak i dodaje apetycznego aromatu. Jednak kostki rosołowe ze sklepu zawierają w sobie zbyt dużo szkodliwych dodatków, aby można było stosować je każdego dnia. Warto więc przygotować kostki rosołowe samodzielnie.
Domowe kostki rosołowe
Domowe kostki rosołowe nie dość, że nie zawierają szkodliwych dla zdrowia dodatków, to jeszcze skomponowane są ze zdrowych warzyw i ziół, których dodatek do dania wzmacnia smak i doskonale wpływa na organizm.
Przepis na domowe kostki rosołowe
Składniki:
- Włoszczyzna (po jednej sztuce: seler, por, pietruszka, marchewka)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Zioła po 1 łyżeczce:
- Suszona pietruszka
- Tymianek
- Lubczyk
- Kurkuma
- Zioła prowansalskie
- Suszony koperek
- Ziele angielskie w proszku
Przygotowanie:
- Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub grubych oczkach.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i oliwę i smażymy warzywa aż zmiękną, około 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy zioła i smażymy jeszcze kilka minut.
- Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia i solimy.
- Na jedną dużą łyżkę masy dodajemy niecałą łyżeczkę soli.