Prosty sposób na domowe KOSTKI ROSOŁOWE! Już nigdy nie kupisz sztucznych

Agnieszka
Kulinaria
15.10.2019 11:59
Prosty sposób na domowe KOSTKI ROSOŁOWE! Już nigdy nie kupisz sztucznych

Domowe kostki rosołowe wcale nie są trudne w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko kilku warzyw i odpowiedniej kompozycji wspaniałych przypraw, aby móc zrezygnować ze stosowania chemicznych kostek ze sklepu. Poznaj ciekawy przepis na domowe kostki rosołowe.

Zdjęcie Prosty sposób na domowe KOSTKI ROSOŁOWE! Już nigdy nie kupisz sztucznych #1

Kostki rosołowe już na stałe weszły w nasz żywieniowy nawyk. Nic w tym dziwnego. Kostka rosołowa ze sklepu, dodana do potrawy (zup, sosów, warzyw, gulaszu) natychmiast urozmaica smak i dodaje apetycznego aromatu. Jednak kostki rosołowe ze sklepu zawierają w sobie zbyt dużo szkodliwych dodatków, aby można było stosować je każdego dnia. Warto więc przygotować kostki rosołowe samodzielnie.

Domowe kostki rosołowe

Domowe kostki rosołowe nie dość, że nie zawierają szkodliwych dla zdrowia dodatków, to jeszcze skomponowane są ze zdrowych warzyw i ziół, których dodatek do dania wzmacnia smak i doskonale wpływa na organizm.

Przepis na domowe kostki rosołowe

Składniki:

  • Włoszczyzna (po jednej sztuce: seler, por, pietruszka, marchewka)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Zioła po 1 łyżeczce:

  • Suszona pietruszka
  • Tymianek
  • Lubczyk
  • Kurkuma
  • Zioła prowansalskie
  • Suszony koperek
  • Ziele angielskie w proszku

Zdjęcie Prosty sposób na domowe KOSTKI ROSOŁOWE! Już nigdy nie kupisz sztucznych #2

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub grubych oczkach.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i oliwę i smażymy warzywa aż zmiękną, około 15 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy zioła i smażymy jeszcze kilka minut.
  5. Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia i solimy.
  6. Na jedną dużą łyżkę masy dodajemy niecałą łyżeczkę soli.

Na koniec przekładamy warzywa do foremek na lód i zamrażamy. Od tej pory możemy używać domowych kostek rosołowych do naszych dań, 1-2 kostki na litr wody.