Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa

Bez Cebuli
Obiad
29.06.2015 11:10
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa
  • Czas gotowania: 75 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

Do przygotowania będziemy zatem potrzebować:

- 3 marchewki

- 2 małe pietruszki (korzeń)

- połowę pora

- ćwiartkę dużego selera

- 1 pojedynczą pierś z kurczaka

- kieliszek wina

- 2 łyżki tartego parmezanu

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 10 łyżeczek soli

Przyprawy:

- pół łyżeczki ziela angielskiego

- 3 liście laurowe

- 2 gałązki lubczyku (kilka listków)

- 1 łyżeczkę tymianku

- 1 łyżeczkę kurkumy

- 1 łyżeczkę pieprzu

- 1 łyżeczkę rozmarynu

Przepis

1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, osuszamy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie całość blendujemy na gładką masę.

2. Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy.

3. Czosnek i wszystkie przyprawy (oprócz soli) drobno mielimy.

4. Do 1 dużej miski przekładamy starte warzywa, mięso i zmielone przyprawy. Dodajemy olej, parmezan i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.

5. Całość przekładamy do garnka o grubszym dnie, dodajemy wino, ustawiamy na średni ogień i przez ok. godzinę pilnujemy żeby nic się nie przypaliło, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie moja pasta nie była jeszcze wystarczająco zwarta, więc zwiększyłam troszkę płomień i mieszając podsmażałam przez kolejne 15 minut.

6. Po tym czasie pasta powinna być wystarczająco zredukowana. Jeśli dla kogoś części warzyw są nadal zbyt duże może pastę ponownie zblendować. Ja tego już jednak nie robiłam.

7. Tak przygotowaną pastę przekładamy do szczelnego słoika i przechowujemy w lodówce (nawet do pół roku) lub odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy do foremek do lodu i przechowujemy w zamrażarce.