Kakaowo kokosowy flircik

Ewelina
Ciasta
20.09.2014 8:32
Kakaowo kokosowy flircik

Przepis

Kakaowo kokosowy flircik - Wygrzebane z archiwum

Jednak zaleganie w łóżku, nawet z nienajlepszym samopoczuciem, ma swoje zalety. Nikt nic ode mnie nie chce, niczego nie muszę, nawet pichcić, bo obiad na jutro już mam. W telewizji nie ma nic ciekawego, włączenie dvd to za duży wysiłek (trzeba wstać z łóżka, wybrać i wrzucić płytę), a ostatnio wypożyczone książki już pochłonęłam. Zaczęłam więc grzebać w archiwalnych przepisach i stwierdziłam, że trochę szkoda je trzymać na twardzielu, może ktoś z nich skorzysta?

Tym samym otwieram cykl pod tytułem WYGRZEBANE Z ARCHIWUM. Przyznaję bez bicia, że fotki tragiczne i troszkę się ich wstydzę, ale przepisy sprawdzone, a potrawy zjadliwe - czy smaczne, kwestia gustu :)

Rozpoczynam od ciacha, na które przepis dostałam dawno temu od koleżanki (dzięki Beatko), a roboczo nawałam je "Kakaowo kokosowy flircik".

CIASTO:

5 jajek

½ szklanki cukru

¾ szklanki mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:

20 dag wiórków kokosowych

3 szklanki mleka

½ szklanki cukru

1 kostka masła

1 opakowanie budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)

POLEWA:

1 tabliczka ulubionej czekolady i awaryjnie kilka łyżek mleka

lub gotowa polewa czekoladowa

WYKONANIE:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i oddzielone żółtka. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Dodawać porcjami do ubitych białek delikatnie mieszając.

Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (ok. 24x30 cm).

Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem).

Odstawić do przestygnięcia.

W ½ szklanki mleka rozprowadzić budyń.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na wrzące wsypać wiórki kokosowe i całość gotować przez 20 minut.

Pod koniec, kiedy wiórki wchłoną mleko, będzie bardzo gęste, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliło.

Dodać masło, a kiedy się rozpuści, wlać mleko z rozprowadzonym budyniem.

Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez chwilę bez przerwy mieszając.

Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Tabliczkę czekolady rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej i równo rozsmarować na cieście.

Odstawić ciasto w chłodne miejsce.