Przepis
Składniki:
300 g filetu z łososia
60 g twardego sera
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Filet po opłukaniu i suszeniu zmieliłam dwukrotnie w maszynce.
Do zmielonej ryby wsypałam bułkę tartą. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
Z masy uformowałam wałek, który podzieliłam na 4 jednakowe kawałki.
Ser starłam na tarce.
Folię spożywczą zwilżyłam wodą, położyłam kawałek masy rybnej, rozpłaszczyłam na placek i wsypałam ¼ ilości sera.
Złączyłam krawędzie folii i zbliżając je do siebie formowałam zrazy na kształt wrzeciona.
Do miski wsypałam mąkę i obtaczałam w niej zrazy, potem w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
Na patelni rozgrzałam olej i wkładałam zrazy smażąc z każdej strony na złoty kolor.
Następnie przełożyłam je do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na 5 minut.
Świetnie smakują z ziemniakami albo z frytkami.
Doskonałe zrazy nie tylko na obiad. Można jeść na zimno i na ciepło.
Ja już jadłam. Z.... dodatkiem brokułów.
Teraz Wy spróbujcie. Są pyszne. Przekonajcie się... Życzę SMACZNEGO! Krys