Zrazy z łososia

Ewelina
Obiad
09.01.2015 20:32
Zrazy z łososia

Przepis

Składniki:

300 g filetu z łososia

60 g twardego sera

4 łyżki bułki tartej

3 łyżki mąki pszennej

2 jajka

4 łyżki oleju

sól

świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Filet po opłukaniu i suszeniu zmieliłam dwukrotnie w maszynce.

Do zmielonej ryby wsypałam bułkę tartą. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.

Z masy uformowałam wałek, który podzieliłam na 4 jednakowe kawałki.

Ser starłam na tarce.

Folię spożywczą zwilżyłam wodą, położyłam kawałek masy rybnej, rozpłaszczyłam na placek i wsypałam ¼ ilości sera.

Złączyłam krawędzie folii i zbliżając je do siebie formowałam zrazy na kształt wrzeciona.

Do miski wsypałam mąkę i obtaczałam w niej zrazy, potem w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej.

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.

Na patelni rozgrzałam olej i wkładałam zrazy smażąc z każdej strony na złoty kolor.

Następnie przełożyłam je do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na 5 minut.

Świetnie smakują z ziemniakami albo z frytkami.

Doskonałe zrazy nie tylko na obiad. Można jeść na zimno i na ciepło.

Ja już jadłam. Z.... dodatkiem brokułów.

Teraz Wy spróbujcie. Są pyszne. Przekonajcie się... Życzę SMACZNEGO! Krys