Terrina z łososiem

Ewelina
Obiad
10.12.2014 9:22
Terrina z łososiem

Przepis

Składniki:

4 plastry wędzonego łososia

pół pęczka natki pietruszki

3 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki)

serek homogenizowany naturalny (140 g)

3 łyżki gęstej śmietany 18 %

2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka

sól

pieprz

koperek do dekoracji

wiórki ze skórki cytryny

Wykonanie:

Żelatynę namoczyłam w 2 łyżkach zimnej wody do napęcznienia, następnie wlałam ½ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszałam i odstawiłam .

Przygotowałam 4 bardzo małe filiżanki do kawy (im mniejsze, tym efekt lepszy), które wyłożyłam wewnątrz plasterkami łososia.

Serek homogenizowany przełożyłam do miseczki, dodałam śmietanę, ubiłam na puszystą masę i odłożyłam 1/3 masy do oddzielnej miseczki.

Do 2/3 ilości masy serowej dodałam chrzan, przyprawiłam solą i pieprzem. 2/3 ilości rozpuszczonej żelatyny wlałam do masy serowej. Wszystko wymieszałam i wtedy dodałam pozostała masę serową. W ten sposób nie dopuścimy do powstania grudek.

Połowę masy serowo-chrzanowej rozłożyłam do 4 filiżanek na płatach łososia.

Natkę pietruszki umyłam, posiekałam i zmiksowałam z odłożoną 1/3 części masy serowej. Wymieszałam z pozostałą 1/3 ilości żelatyny,

... następnie wyłożyłam do filiżanek na masę serowo-chrzanową. Na wierzchu rozłożyłam pozostałą masę z chrzanem. Może opis wyda się zawiły, ale starałam się najbardziej dokładnie opisać wszystkie czynności. Jeszcze jedna uwaga – należy obie masy mieszać tak, żeby nie dopuścić do zbyt wczesnego stężenia.

Wierzch filiżanek przykryłam wystającymi płatkami łososia. Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki.

Terrinę wyłożyłam na półmiski, udekorowałam pietruszką i podałam na stół