Przepis
Składniki:
4 plastry wędzonego łososia
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki)
serek homogenizowany naturalny (140 g)
3 łyżki gęstej śmietany 18 %
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
sól
pieprz
koperek do dekoracji
wiórki ze skórki cytryny
Wykonanie:
Żelatynę namoczyłam w 2 łyżkach zimnej wody do napęcznienia, następnie wlałam ½ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszałam i odstawiłam .
Przygotowałam 4 bardzo małe filiżanki do kawy (im mniejsze, tym efekt lepszy), które wyłożyłam wewnątrz plasterkami łososia.
Serek homogenizowany przełożyłam do miseczki, dodałam śmietanę, ubiłam na puszystą masę i odłożyłam 1/3 masy do oddzielnej miseczki.
Do 2/3 ilości masy serowej dodałam chrzan, przyprawiłam solą i pieprzem. 2/3 ilości rozpuszczonej żelatyny wlałam do masy serowej. Wszystko wymieszałam i wtedy dodałam pozostała masę serową. W ten sposób nie dopuścimy do powstania grudek.
Połowę masy serowo-chrzanowej rozłożyłam do 4 filiżanek na płatach łososia.
Natkę pietruszki umyłam, posiekałam i zmiksowałam z odłożoną 1/3 części masy serowej. Wymieszałam z pozostałą 1/3 ilości żelatyny,
... następnie wyłożyłam do filiżanek na masę serowo-chrzanową. Na wierzchu rozłożyłam pozostałą masę z chrzanem. Może opis wyda się zawiły, ale starałam się najbardziej dokładnie opisać wszystkie czynności. Jeszcze jedna uwaga – należy obie masy mieszać tak, żeby nie dopuścić do zbyt wczesnego stężenia.
Wierzch filiżanek przykryłam wystającymi płatkami łososia. Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki.
Terrinę wyłożyłam na półmiski, udekorowałam pietruszką i podałam na stół