Batoniki orzechowe na ciasteczkowym spodzie

Gosia
Przepisy
18.10.2014 9:19
Batoniki orzechowe na ciasteczkowym spodzie

Przepis

Nareszcie weekend i przed nami dwa dni z Tatą, na które z Zuzią tak niecierpliwie czekałyśmy. Ona wreszcie będzie mogła pokazać mu jak wysokie wieże umie już zbudować z klocków i jak poustawiała lalki w domku, a ja będę miała czas na całą masę spraw, za które cały tydzień nie mogłam, bądź nie miałam ochoty się zabrać – pranie, pieczenie domowej szyneczki na kanapki, zakupy i wyprawę do księgarni.

Mamy z Mężem taką niepisaną umowę, że w wolne dni on przejmuje większość obowiązków przy Zuzi, podczas gdy ja zajmuję się swoimi sprawami. Obojgu nam pasuje ten układ, dzięki któremu Mąż ma okazję pobyć z Córcią bez mojej nadgorliwej matczynej obecności, podczas gdy ja cieszę się czasem tylko dla mnie.

Na takie dni lubię przygotować coś ekstra dla moich wariatów, by nie opadli z sił w trakcie zabawy. Na ogół staram się, by były to jakieś małe przekąski, które będą mogli jeść biegając po ogrodzie lub układając puzzle. Ciasteczka, cake pops, wafelki… możliwości jest wiele, a jedna pyszniejsza od drugiej. Dziś postawiłam na orzechowe batoniki i to był strzał w dziesiątkę! :)

Dawno już nie jadłam tak pysznej krajanki. Jest tu wszystko, co lubię – mnóstwo orzechów, mleko skondensowane, czekolada i ciasteczkowy spód, dzięki któremu przygotowanie tych batoników jest tak banalnie proste :) Taka przekąska bije na głowę wszystkie kupne batony i będzie nie lada gratką dla wielbicieli orzechów.

Polecam :)

* przepis z „Baking cookies and biscuits” C. Athkinson,V. Barret i J. Farrow

Składniki na około 12 – 14 batoników:

250g ciasteczek digestive, pokruszonych

115g niesolonego masła, roztopionego

150g drobno posiekanej mlecznej czekolady lub czekoladowych łezek (chocolate chips)

200g mieszanki dowolnych orzechów (u mnie włoskie, migdały oraz ziemne)

200ml słodzonego mleka skondensowanego

Wykonanie:

Pokruszone ciasteczka wymieszaj z roztopionym i przestudzonym masłem. Tak przygotowaną mieszanką wyłóż dno prostokątnej formy o wymiarach około 10 x 36cm lub kwadratowej o boku 20cm (możesz je wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, by ułatwić wyjęcie krajanki).

Ciasteczkowy spód posyp około 2/3 czekolady (100g), po czym rozłóż na wierzchu orzechy i pozostałą czekoladę. Na koniec równomiernie polej całość mlekiem skondensowanym.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż wierzch się zarumieni, a mleko skondensowane będzie lekko bulgotać.

Wyjmij i pozostaw w formie na około 15 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź całkowicie. Pokrój w prostokąty lub kwadraty.

Smacznego :)