Sałatka z burakami, fetą i...

Ewelina
Sałatki
15.07.2014 9:37
Sałatka z burakami, fetą i...

Przepis

Sałatka z pęczaku burakow i fety

Święta święta i po świętach...

Na przyszłe postaram się poprawić z przepisami,

w te korzystałam z inspiracji innych, gdyż nie było czasu na eksperymentowanie.

No i czas skończyć ze świątecznym obżarstwem, więc proponują pyszną, lekką, witaminową sałatkę

na lekki posiłek - lunch, kolacja ?

Na 2 duże porcje albo 3 mniejsze potrzebujemy:

2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak

2 średnie buraki (upieczone lub ugotowane)

1 małą cebulę czerwoną

2 łodygi selera naciowego

1 pomarańczę

2 łyżki uprażonych pestek dyni

2 plastry sera typu Feta (opcjonalnie)

Dressing:

2 łyżki oliwy, 1łyżeczkę octu balsamicznego, sól, cukier do smaku

Ugotowałam kaszę w proporcji 1:2 (kasza:woda).

Cebulę pokroiłam w kostkę, selera w cienkie talarki, buraki w nieregularną kostkę.

Pomarańczę pozbawiłam białych części, żeby nie było gorzko.

Pestki dyni uprażyłam na suchej patelni na rumiano.

Wszystko wymieszałam, polałam dressingiem.

Można podać z serem (wtedy dajemy mniej soli) ale bez sera jest równie smaczna.

Na ciepło lub na zimno - w każdej postaci jest ok.

Przetrwa bez problemu 2 dni w lodówce.

Smacznego i łagodnego powrotu do obowiązków Wszystkim życzę :)