- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Składniki na ciasto:
20g drożdży
szczypta cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Na wierzch:
100g szynki
1 mała cebula
kilka pieczarek
starta mozzarella
Na sos:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
2 łyżeczki wody
szczypta soli
bazylia
papryka ostra
oregano
Przepis
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut).
Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,olej,wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt.
Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut.
Po tym czasie pizza powinna być gotowa a ser ładnie rozpuszczony:)