Pizza z patelni

Ewelina
Obiad
02.08.2016 22:23
Pizza z patelni

Składniki

Składniki na ciasto:

20g drożdży szczypta cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

pół szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

Dodatki:

Szynka

Ser żółty

cebula

Pieczarki Sos:

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka pikantnego ketchupu

2 łyżeczki wody

szczypta

soli

bazylia

papryka

ostra

oregano

Przepis

W misce rozrabiamy drożdże z odrobiną cukru oraz 2 łyżkami ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wodę olej ,sól i zaczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Na patelni podsmażamy pieczarki, cebulę oraz szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy patelnie na którą przekładamy nasz placek. Smażymy 2-3 minuty na każdą stronę na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia a następnie smarujemy sosem ( połączone wszystkie składniki na sos) oraz wykładamy podsmażone pieczarki, cebulę oraz szynkę.

Całość posypujemy serem żółtym . Patelnie ponownie wstawiamy na palnik i przykrywamy pokrywką. Smażymy na średnim ogniu ok.5 minut.

Po tym czasie pizza powinna być gotowa. Smacznego

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną