Składniki
Składniki na ciasto:
20g drożdży szczypta cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Dodatki:
Szynka
Ser żółty
cebula
Pieczarki Sos:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
2 łyżeczki wody
szczypta
soli
bazylia
papryka
ostra
oregano
Przepis
W misce rozrabiamy drożdże z odrobiną cukru oraz 2 łyżkami ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wodę olej ,sól i zaczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Na patelni podsmażamy pieczarki, cebulę oraz szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy patelnie na którą przekładamy nasz placek. Smażymy 2-3 minuty na każdą stronę na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia a następnie smarujemy sosem ( połączone wszystkie składniki na sos) oraz wykładamy podsmażone pieczarki, cebulę oraz szynkę.
Całość posypujemy serem żółtym . Patelnie ponownie wstawiamy na palnik i przykrywamy pokrywką. Smażymy na średnim ogniu ok.5 minut.
Po tym czasie pizza powinna być gotowa. Smacznego