Przepis
Składniki:
- 250 g makaronu orkiszowego Reginette Fabijańscy
- pół puszki kukurydzy
- pół papryki czerownej
- 250 g pieczarek
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki śmietany 18%
- olej rzepakowy Oleofarm
- sól, pieprz
- szczypta suszonej bazylii i oregano
Wykonanie:
Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente, odcedzamy i przekładamy do miski.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju rzepakowym, wrzucamy do makaronu. Dodajemy kukurydzę i pokrojoną w małą kostkę paprykę, rozbełtane jajka ze śmiataną oraz starty ser. Przyprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy do silikonowych foremek do muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wyciągamy z pieca i wykładamy z foremek na talerze. Możemy podać te muffinki z surówką, ketchupem, sosem czosnkowym, mięsnym lub pieczarkowym. Super sprawdzą się również na zimno.
Smacznego :-)