Ciasto drożdżowe z kruszonką

Krzysztof
Ciasta
04.01.2015 15:38
Ciasto drożdżowe z kruszonką

Przepis

Składniki - ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

8 łyżek cukru

13 dag margaryny

4 jaja

1,5 szklanki mleka

5 dag drożdży

cukier waniliowy

Składniki - kruszonka:

5 dag margaryny

3 łyżki cukru

0,5 szklanki mąki

Przygotowanie:

1. Rozkruszyć drożdże, zalać połową letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Do miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn.

3. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i wyrabiać ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka.

4. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodać roztopioną margarynę i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Pozostawić do wyrośnięcia.

5. Przygotować kruszonkę siekając wszystkie składniki na nią przeznaczone i schłodzić w lodówce.

6. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą posypać kawałkami kruszonki. Odstawić na chwilę, aby jeszcze podrosło.

7. Piec około 60 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 - 190 stopni. Po mniej więcej 40 minut pieczenia warto przykryć ciasto pergaminem, tak aby kruszonka za bardzo się nie spiekła.