Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS

Ewelina
Ciasta
03.07.2017 20:42
Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS

Składniki

Składniki na ciasto:

400 ml mleka

1 kg mąki pszennej

200 g cukru + 1 łyżeczka do rozczynu z drożdży

200 g masła 

4 jajka

80 g drożdży

cukier waniliowy

pół łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:

80 g mąki

40 g cukru

40 g masła

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

Przepis

Do 400 mililitrów ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz jedną łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy, ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia. Proces wyrastania rozczynu trwa 25-45 minut, w zależności od temperatury.

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #1

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #2

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #3

Do dużej miski przesiewamy pół kilograma mąki pszennej następnie dodajemy już wyrośnięty rozczyn z drożdży. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (czas wyrastania około 15-20 minut).

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #4

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #5

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #6

Klarujemy 200 gram masła. Klarowanie jest procesem polegającym na pozbyciu się białka i innych substancji, efektem którego otrzymujemy czysty tłuszcz. W tym celu podgrzewamy masło w rondelku najlepiej o grubym dnie, następnie pozbywamy się “białej piany”, która utworzy się na wierzchu naszego masła. Tak przygotowane masło przelewamy do innej miseczki.

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #7

Cztery żółtka miksujemy z jedną łyżeczką cukru wanilinowego oraz 200 gramami cukru.

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #8

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #9

Do wyrośniętego ciasta drożdżowego przesiewamy kolejne pół kilo mąki. Całość dokładnie mieszamy. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego utarte jajka z cukrem, szczyptę soli oraz stopniowo masło klarowane. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie samo odchodziło od ręki.

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #10

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #11

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #12

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #13

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #14

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #15

Do ciasta dodajemy ubitą pianę z 4 białek i ponownie wyrabiamy na jednolitą masę.

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #16

Kruszonkę przygotowujemy z 40 gram roztopionego masła połączonego, 40 gramami cukru oraz 80 gramami mąki.

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #17

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #18

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #19

Ciasto drożdżowe wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, smarujemy jajkiem oraz posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, aby ciasto nie zrobiło się suche).

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #20

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #21

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #22

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #23

Ciasto pieczemy przez około 60 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #24

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #25

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #26

I gotowe.
Drożdżówka wygląda wspaniale i dokładnie tak samo smakuje.

Zdjęcie Klasyczna drożdżówka z kruszonką - NAJLEPSZY PRZEPIS #27