Składniki
Składniki na ciasto:
400 ml mleka
1 kg mąki pszennej
200 g cukru + 1 łyżeczka do rozczynu z drożdży
200 g masła
4 jajka
80 g drożdży
cukier waniliowy
pół łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
80 g mąki
40 g cukru
40 g masła
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Do 400 mililitrów ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz jedną łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy, ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia. Proces wyrastania rozczynu trwa 25-45 minut, w zależności od temperatury.
Do dużej miski przesiewamy pół kilograma mąki pszennej następnie dodajemy już wyrośnięty rozczyn z drożdży. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (czas wyrastania około 15-20 minut).
Klarujemy 200 gram masła. Klarowanie jest procesem polegającym na pozbyciu się białka i innych substancji, efektem którego otrzymujemy czysty tłuszcz. W tym celu podgrzewamy masło w rondelku najlepiej o grubym dnie, następnie pozbywamy się “białej piany”, która utworzy się na wierzchu naszego masła. Tak przygotowane masło przelewamy do innej miseczki.
Cztery żółtka miksujemy z jedną łyżeczką cukru wanilinowego oraz 200 gramami cukru.
Do wyrośniętego ciasta drożdżowego przesiewamy kolejne pół kilo mąki. Całość dokładnie mieszamy. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego utarte jajka z cukrem, szczyptę soli oraz stopniowo masło klarowane. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie samo odchodziło od ręki.
Do ciasta dodajemy ubitą pianę z 4 białek i ponownie wyrabiamy na jednolitą masę.
Kruszonkę przygotowujemy z 40 gram roztopionego masła połączonego, 40 gramami cukru oraz 80 gramami mąki.
Ciasto drożdżowe wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, smarujemy jajkiem oraz posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, aby ciasto nie zrobiło się suche).
Ciasto pieczemy przez około 60 minut w 180 stopniach.
I gotowe.
Drożdżówka wygląda wspaniale i dokładnie tak samo smakuje.