Przepis
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Przepis na 4 porcje
500 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
5 żółtek
250 g serka mascarpone
kieliszek likieru pomarańczowego lub amaretto
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
150 g podłużnych biszkoptów
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Kilka owoców odłożyć, resztę pokroić na ćwiartki, posypać łyżką cukru i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Wymieszać z serkiem. Truskawki osączyć z soku, dodać do niego likier i śmietankę. Wymieszać. W mieszaninie maczać biszkopty. W szklanych miseczkach układać warstwami biszkopty, truskawki, krem. Wierzch deseru udekorować pokrojonymi na połówki odłożonymi truskawkami. Deser wstawić na 2 godziny do lodówki.