Idealne do mleka - ślimaki z zerem, rodzynkami i lukrem

Niezły
Ciasta
08.10.2014 7:54
Idealne do mleka - ślimaki z zerem, rodzynkami i lukrem

Przepis

Puszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku.

Składniki:

ciasto

550 g mąki

25 g świeżych drożdży

40 g cukru

2 jajka

70 g masła

250 ml mleka

szczypta soli

nadzienie

400 g białego sera

0,5 szklanki cukru ( tutaj dodajcie cukru tak jak lubicie)

1 żółtko

10 g cukru wanilinowego

garść rodzynek

lukier

0,5 szklanki cukru pudru

sok z cytryny - ok 2 łyżek, dodajemy tyle aby cukier nie był za gęsty ani za rzadki

Przygotowanie:

W małej miseczce robimy zaczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Pozostałe mleko podgrzewamy, wlewamy do miski i mieszamy z masłem, cukrem, solą jak wystygnie dodajemy jajka i mąkę wszystko mieszamy i łaczymy z zaczynem - ciasto przykryć ścierką na ok 30 minut tak aby podwoiło swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie - ser należy mieszać z cukrem, żółtkiem aż połączy się na jednolitą masę, można od razu dodać rodzynki, jednak ja posypuję po rozsmarowaniu nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie.

Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.