Przepis
Puszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku.
Składniki:
ciasto
550 g mąki
25 g świeżych drożdży
40 g cukru
2 jajka
70 g masła
250 ml mleka
szczypta soli
nadzienie
400 g białego sera
0,5 szklanki cukru ( tutaj dodajcie cukru tak jak lubicie)
1 żółtko
10 g cukru wanilinowego
garść rodzynek
lukier
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny - ok 2 łyżek, dodajemy tyle aby cukier nie był za gęsty ani za rzadki
Przygotowanie:
W małej miseczce robimy zaczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Pozostałe mleko podgrzewamy, wlewamy do miski i mieszamy z masłem, cukrem, solą jak wystygnie dodajemy jajka i mąkę wszystko mieszamy i łaczymy z zaczynem - ciasto przykryć ścierką na ok 30 minut tak aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie - ser należy mieszać z cukrem, żółtkiem aż połączy się na jednolitą masę, można od razu dodać rodzynki, jednak ja posypuję po rozsmarowaniu nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie.
Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.