- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 180 min
Składniki
Drożdżówka:
-3 jajka
-0,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-szczypta soli
-0,5 kostki margaryny
-1 szklanka mleka
-3/4 kg mąki
-0,5 kostki drożdży
Kruszonka:
-75 gram tłuszczu (najlepiej masła)
-4 łyżki cukru
-6 łyżek mąki
-cukier waniliowy
Przepis
- Rozpuszczamy margarynę.
- Do margaryny dodajemy mleko i odstawiamy na chwilę.
- Drożdże zalewamy margaryną z mlekiem i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą (wystarczy wlać tyle, aby drożdże były całkowicie przykryte).
- Jajka łączymy trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
- Dodajemy rozpuszczone drożdże oraz resztę margaryny z mlekiem, mieszamy.
- Wsypujemy mąkę, mieszamy drewnianym mieszadłem.
- Dodajemy tyle mąki, aby powstała kula (nie ugniatamy ręcznie!!). Posypujemy delikatnie mąką.
- Przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło dwukrotnie (około 2-3h).
- Smarujemy blaszkę dokładnie margaryną.
- Ciasto wyciągamy z miski, wykładamy na blaszkę, rozciągamy po blaszce (dzięki temu, że mamy dokładnie wysmarowaną blaszkę, bez problemu ciasto się rozciąga).
- Wykonujemy kruszonkę, do miski po cieście wrzucamy masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę (jeśli w misce są pozostałości po cieście, to je także wykorzystujemy do kruszonki). Łączymy składniki ręką; jeśli czujemy, że kruszonka jest zbyt mokra albo czujemy zbyt dużo kryształków cukru, to dodajemy mąki. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha dodajemy tłuszczu.
- Kruszonkę rozrzucamy po cieście. Wkładamy do piekarnika na około godzinę, do temperatury 50°C, aby ciasto ponownie wystygło.
- Kiedy ciasto urośnie, zwiększamy temperaturę do 150°C i pieczemy 20-25 minut.
Zapraszam na bloga, znajdziecie tam więcej zdjęć :) https://rurkazkremem01.blogspot.com/