Przepis
Składniki:
*na ciasto:
- 1/2 kg owoców (u mnie: truskawki i jabłka, mogą być też wiśnie, gruszki, rabarbar...),
- 1/2 kg mąki,
- 50g świeżych drożdży,
- 1 szkl. lekko ciepłego mleka,
- 3 łyżki masła,
- 9 łyżek cukru,
- jajko,
- 1/4 łyżeczki soli
*na kruszonkę:
- 65g (1/3 kostki) zimnego masła,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
1) Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski.
2) W średniej misce rozgnieść widelcem pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru.
3) Dodać mleko i 3 łyżki mąki (z przesianej części) i wymieszać, rozbijając wszelkie grudki.
4) Mieszaninę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
5) W międzyczasie stopić i ostudzić masło.
6) Umyć owoce, truskawki odszypułkować.
7) Do dużej miski z mąką dodać rozczyn z drożdży, w misce po drożdżach roztrzepać jajko i dodać do mąki, razem z resztą cukru (7 łyżek), masłem i solą. Wymieszać dłońmi.
8) Ciasto zagniatać przez min. 15 min., starając się nie podsypywać mąką, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Zagniatanie ręczne lepiej łączy składniki pod wpływem ciepła dłoni, ale można też wszystkie składniki wymieszać na najniższych obrotach miksera planetarnego.
9) Odstawić na 1-1,5 h aż podwoi objętość.
10) Dno blachy lub tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
11) Piekarnik nastawić na 180C.
12) Truskawki pokroić na połówki, jabłka obrać i pokroić w kostkę.
13) Ciasto uderzyć pięścią, by pozbawić je gazów, przełożyć na stolnicę, chwilę ugniatać i uformować na kształt dna tortownicy (do prostokątnej blachy przyda się wałek).
14) Ciasto przełożyć do blachy/tortownicy i posypać owocami, lekko je wgniatając.
15) Robimy kruszonkę: do miski wsypać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i mąkę, i siekać nożem lub wcierać palcami, aż utworzą się okruchy (jeśli kruszonka się za bardzo ogrzeje od palców, nie szkodzi - i tak będzie pyszna ;)).
16) Posypać ciasto kruszonką i wstawić do piekarnika na 40-45 min, aż się ładnie zarumieni.
Wystudzić i pałaszować, popijając herbatką ;)
Smacznego!