Cudo malinowo - makowe

Niezły
Ciasta
03.01.2015 8:26
Cudo malinowo - makowe

Przepis

Składniki:

biszkopt

3 jajka

2/3 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka octu lub spirytusu

biszkopt makowy

6 jajek

3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki maku

1 szklanka cukru

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki octu lub spirytusu

krem karpatkowy

250 g miękkiego masła

1 budyń śmietankowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mleka

8 łyżek cukru

masa malinowa

500 g malin

1 szklanka cukru

2 galaretki malinowe

1 szklanka cukru

1 budyń malinowy

1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

biszkopt

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy po jednym żółtku, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ocet.

Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej pergaminem o wymiarach 35 x 26 cm i pieczemy w temperaturze 180 C przez 10 minut dół, następnie 10-15 minut góra dół.

biszkopt makowy

Białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli, powoli cały czas ubijając dodajemy: cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, mak i ocet.

Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej pergaminem o wymiarach 35 x 26 cm i pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut dół, następnie 15-20 minut góra dół. Jak placek się ostudzi przecinamy go poziomo tak aby powstały dwa placki.

krem karpatkowy

Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem, drugą połowę mleka rozrabiamy z budyniem i mąką ziemniaczaną, do gotującego się mleka wlewamy mieszankę cały czas mieszając. ( gotujemy jak zwykły budyń). Masę budyniową ostudzamy. W makutrze wcieramy masło, powoli dodając po jednej łyżce masy budyniowej. Składniki ucieramy na gładką masę ( nie wyrabiajcie mikserem, masa się zważy! )

masa malinowa

Maliny miksujemy z cukrem, przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Galaretki mieszamy w 1 szklance wody i dodajemy do mieszanki malin, cały czas gotując. Budyń malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy.

Ciasto najlepiej układamy w blaszce w której wcześniej piekliśmy, w kolejności:

biszkopt makowy -> krem karpatkowy -> krem malinowy -> biszkopt -> krem malinowy -> krem karpatkowy -> biszkopt makowy -> krem karpatkowy