Ciasto z makiem i wiśniami

Karolina
Desery
01.05.2017 10:41
Ciasto z makiem i wiśniami

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa śmietankowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru

Warstwa czekoladowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g Nutelli

Poncz:

  • 50 ml likieru kawowego
  • 50 ml wody

Oraz:

  • 1 szklanka wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2/3 szklanki kawy 
  • 2 łyżki likieru

Przepis

  1. Mak zalewam wrzątkiem, zagotowuję przez 30 minut, potem odstawiam do ostudzenia. Odciskam z nadmiaru wody.
  2. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję mak, kakao, mąkę i proszek. Mieszam. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy makowej i mieszam delikatnie.
  3. Ciasto przekładam do formy i piekę 30 minut w 170 st. C.
  4. Serek, śmietanę i cukier miksuję.
  5. Mascarpone i nutellę miksuję.
  6. Ciasto makowe skrapiam ponczem, wykładam masę śmietankową. Wiśnie odsączam i delikatnie wciskam w masę. Biszkopty namaczam w kawie i likierze. Układam je bardzo ściśle. Rozprowadzam masę z nutellą.
  7. Ciasto schładzam.