Pizza z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą

Anna
30.12.2014 19:02
Pizza z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą

Przepis

Postanowiłam zaszaleć i wypróbować dosyć nietypowe dla mnie zestawienie składników. Zazwyczaj pizzę jem z mięsem, cebulą i pieczarkami, ale dziś będzie pyszna pizza w wersji śródziemnomorskiej. Idealna na sycącą kolację lub późny obiad.

Potrzebujemy:

- 1 porcję ciasta na pizzę

- 3 łyżki keczupu

- garść tartego żółtego sera

- opakowanie mozzarelli

- 16 plasterków salami

- garść zielonych oliwek

- 1-2 pomidory suszone z zalewy

- zioła prowansalskie

- dużą garść rukoli

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Smarujemy keczupem, zostawiając 1,5 cm krawędzi. Następnie posypujemy serem żółtym. Następnie układamy salami, pocięte na połówki oliwki i pocięte w mniejsze kawałki suszone pomidory. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry i układamy na wierzchu, po czym posypujemy ziołami prowansalskimi. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20-25 minut. Rukolę myjemy i dokładnie suszymy. Gdy pizza jest gotowa, układamy na niej rukolę.