Przepis
Postanowiłam zaszaleć i wypróbować dosyć nietypowe dla mnie zestawienie składników. Zazwyczaj pizzę jem z mięsem, cebulą i pieczarkami, ale dziś będzie pyszna pizza w wersji śródziemnomorskiej. Idealna na sycącą kolację lub późny obiad.
Potrzebujemy:
- 1 porcję ciasta na pizzę
- 3 łyżki keczupu
- garść tartego żółtego sera
- opakowanie mozzarelli
- 16 plasterków salami
- garść zielonych oliwek
- 1-2 pomidory suszone z zalewy
- zioła prowansalskie
- dużą garść rukoli
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Smarujemy keczupem, zostawiając 1,5 cm krawędzi. Następnie posypujemy serem żółtym. Następnie układamy salami, pocięte na połówki oliwki i pocięte w mniejsze kawałki suszone pomidory. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry i układamy na wierzchu, po czym posypujemy ziołami prowansalskimi. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20-25 minut. Rukolę myjemy i dokładnie suszymy. Gdy pizza jest gotowa, układamy na niej rukolę.