- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
3 sztuki ząbków czosnku
2 szklanek przecieru pomidorowego
1 Łyżka bazylii
1 Łyżeczka pieprzu
1 Łyżeczka soli
1 Sztuka papryki
2 sztuki cebuli
0,5 łyżeczki przyprawy chili
1,5 szklanki mąki pszennej
30 gram drożdży
3 łyżki oliwy
0,5 szklanek wody
400 gram sera Gouda
50 gram salami
1 Sztuka pomidora
Przepis
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Na początku warto włączyć piekarnik na temperaturę 200 stopni, równomierne nagrzanie piekarnika jest ważne.
W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy dopóki ciasto nie osiągnie jednolitej masy. Następnie zagniatamy ręcznie ciasto podsypując mąką, aż będzie mięciutkie i gładkie.
Następnie przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu. W momencie, gdy ciasto rośnie bierzemy się za zrobienie sosu do pizzy.
Należy 3 ząbki czosnku oraz jedną cebulę przecisnąć przez wyciskarkę i pokroić na kostkę paprykę, przesmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą. W misce rozdziabać widelcem przecier lub pomidory z dwóch puszek, dodać bazylię, pieprz sól oraz przyprawę chili. Tak przygotowany sos wlać na patelnie, z przesmażonym czosnkiem i cebulą.
Dusić aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy. Następnie na tarce zetrzeć ser, pokroić drugą cebulę i pomidora na plasterki. Blachę wysmarować oliwą. Gdy wyrośnie zagniatamy ciasto jeszcze kilkakrotnie.
Na posypanym mąką blacie należy rozwałkować ciasto, nadając mu kształt blaszki, w której będzie pieczona pizza. Ciasto to wystarcza na blachę o wymiarach 40/40cm.
Ułożyć ciasto na blasze, rozsmarować sos pomidorowy na nim. Na sosie rozłożyć pokrojone w plasterki salami oraz rozłożyć starty żółty ser, na ser poukładać cebulę oraz pomidora.
Piec w piekarniku jakieś 20 minut aż do roztopienia i zarumienienia sera. Można ozdobić świeżą bazylią.