Pizza z pepperoni, pomidorami, cebulą i bazylią

mela

Obiad

Sept. 3, 2015, 9:13 a.m.

Pizza z pepperoni, pomidorami, cebulą i bazylią

Składniki

3 sztuki ząbków czosnku

2 szklanek przecieru pomidorowego

1 Łyżka bazylii

1 Łyżeczka pieprzu

1 Łyżeczka soli

1 Sztuka papryki

2 sztuki cebuli

0,5 łyżeczki przyprawy chili

1,5 szklanki mąki pszennej

30 gram drożdży

3 łyżki oliwy

0,5 szklanek wody

400 gram sera Gouda

50 gram salami

1 Sztuka pomidora

Przepis

Koszt: 10 - 20 zł

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Na początku warto włączyć piekarnik na temperaturę 200 stopni, równomierne nagrzanie piekarnika jest ważne.

W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy dopóki ciasto nie osiągnie jednolitej masy. Następnie zagniatamy ręcznie ciasto podsypując mąką, aż będzie mięciutkie i gładkie.

Następnie przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu. W momencie, gdy ciasto rośnie bierzemy się za zrobienie sosu do pizzy.

Należy 3 ząbki czosnku oraz jedną cebulę przecisnąć przez wyciskarkę i pokroić na kostkę paprykę, przesmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą. W misce rozdziabać widelcem przecier lub pomidory z dwóch puszek, dodać bazylię, pieprz sól oraz przyprawę chili. Tak przygotowany sos wlać na patelnie, z przesmażonym czosnkiem i cebulą.

Dusić aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy. Następnie na tarce zetrzeć ser, pokroić drugą cebulę i pomidora na plasterki. Blachę wysmarować oliwą. Gdy wyrośnie zagniatamy ciasto jeszcze kilkakrotnie.

Na posypanym mąką blacie należy rozwałkować ciasto, nadając mu kształt blaszki, w której będzie pieczona pizza. Ciasto to wystarcza na blachę o wymiarach 40/40cm.

Ułożyć ciasto na blasze, rozsmarować sos pomidorowy na nim. Na sosie rozłożyć pokrojone w plasterki salami oraz rozłożyć starty żółty ser, na ser poukładać cebulę oraz pomidora.

Piec w piekarniku jakieś 20 minut aż do roztopienia i zarumienienia sera. Można ozdobić świeżą bazylią.