3 szklanki mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 3 łyżeczki cukru pudru 80 g masła 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej mleko do posmarowania bułek Wykonanie: Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka,cukier puder,roztopione i przestudzone masło, letnie mleko, sól i wyrośnięte drożdże. Zrobić kulkę z ciasta i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Uformować bułeczki i ułożyć na blachę Każdą bułkę posmarować olejem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/04/buki-maslane.html